Nord-Makedonia I trygge hender med norsk guide

velkommen til nord-Makedonia

 

Tilbring en uke på reise i både Mor Teresa og Filip IIs fotspor! Sammen med vår norske Nyttig-guide, utforsker vi de smakfulle lokale mattradisjonene og nyter den vennlige gjestfriheten dette spennende, lille landet byr på. Her er noen av høydepunktene på denne hyggelige turen, alle utflukter med måltider er inkludert:

 

  • Skopje & Matka-dalen
  • Mavrovo nasjonalpark & Jance
  • Ohrid & Trpejca
  • Bitola & Heraclea Lyncestis
  • Krushevo
  • Prilep & vingårder
  • Gracanica kloster & Pristina

 

Kontakt oss gjerne på telefon 52704705  (mandagfredag, 818) eller send e-post til nytt@nyttig.no. Lyst til å lese mer om Nytt & Nyttig Reiser? Klikk her.

Nord-Makedonia

Vi flyr direkte fra Oslo til Pristina i nabolandet Kosovo. På vår ankomstkveld går turen rett til Skopje i Nord-Makedonia hvor vi nyter en middag på hotellet i sentrum etter innsjekk.

 

Måltider inkludert i utflukt: middag

Skopje & Matka-dalen

Vi starter dagen med en spasertur i sentrum av Skopje, Nord-Makedonias flotte, nylig renoverte hovedstad. Vi besøker minnestedet for Mor Teresa som ble født her i 1910, da byen het Üsküb og var under osmansk styre. Byen ble hardt skadet under et stort jordskjelv i 1963, men den gamle tyrkiske steinbroen fra 1400-tallet er fortsatt intakt og er blitt et symbol på Skopje. Broen fører til det livlige handelsdistriktet med en av Europas største gjenværende basarer.

Ferden vår går videre til den naturskjønne Matka-dalen med sin utrolige fauna; her finner en både ørn og en mengde sjeldne sommerfuglarter. De steile dalsidene har gjort området vanskelig tilgjengelig, og nettopp derfor slo flere ortodokse munkeordener seg ned her i middelalderen. En herlig båttur gjennom den urteduftende dalen gir oss muligheten til å komme inn i Vrelo, en av verdens dypeste undervannsgrotter.

 

 

 

Måltider inkludert i utflukt: lunsj og middag

Mavrovo nasjonalpark & Jance

Vi kjører rundt innsjøen Mavrovo, og ser blant annet den vakre elven Radika. En kort spasertur tar oss til den pittoreske landsbyen Jance på 760 moh. Dette er en av de eldste byene i regionen, og her finner vi fremdeles hus i den tradisjonelle byggestilen der rammeverk av tre fylles med hardpakket jord. Det blir tid til å nyte den nydelige utsikten over dalen når vi blir servert den typiske fjell-teen laget av urter fra området. En kort kjøretur videre sørover tar oss til nonneklosteret Rajcica, kjent for sin relikvie av Sankt Georg fra 300-tallet. På ettermiddagen fortsetter vi til den sagnomsuste byen Ohrid ved innsjøen Ohrid. Her har vi tid til å utforske gamlebyen og den spennende basaren på egen hånd. Innsjøen er spesielt kjent for sine unike Ohrid-perler, og disse kan være et fint minne å kjøpe med seg herfra.

 

Måltider inkludert i utflukt: lunsj og middag

Ohrid & Trpejca

Både byen og innsjøen Ohrid er på UNESCOs verdensarvliste, og er av stor kulturell og historisk betydning. Innsjøen er en av Europas eldste og dypeste, med et fantastisk biologisk mangfold. Vi besøker vakre Ohrid by der den klamrer seg fast i dalsiden med sine kirker, hotell, badebrygger og kaféer. Sammen opplever vi de viktigste severdighetene i dette nord-makedonske ferieparadiset: de ortodokse kirkene, det romerske amfiteateret og den flotte utsikten over innsjøen fra tsar Samuels festning. Lunsjen inntas ved innsjøens bredder, i den vesle fiskerlandsbyen Trpejca, før vi om ettermiddagen får se hvordan menneskene bodde her i bronse- og jernalderen. Det blir en båttur på innsjøen Ohrid når vi besøker St. Naums kloster, stedet hvor det det slaviske språk etter sigende ble født.

 

Måltider inkludert i utflukt: lunsj og middag

Bitola & Heraclea Lyncestis

Gjennom nasjonalparken Galicica kjører vi til den fruktbare Pelagonija-dalen, hjertet av de makedonske kongers imperium. Vi stopper i Bitola, byen som under det osmanske riket huset svært mange ambassader og var kjent som et viktig diplomatisk senter. Byen fremstår uberørt og uoppdaget av turister. På ettermiddagen besøker vi den antikke byen Heraclea Lyncestis. Byen ble grunnlagt av Filip II, faren til legendariske Aleksander den store, på 400-tallet f.Kr. Ruiner av romerske bad, teater og godt bevarte mosaikker fører oss på en nydelig reise tilbake i tid.  Vi avslutter dagen med en spasertur i «Shirok Sokak», den hyggelige gågaten som er et samlingspunkt i Bitola sentrum.

 

Måltider inkludert i utflukt: lunsj og middag

Krushevo

På denne dagen kjører vi opp i høyden til Krushevo. Dette er Balkans høyest beliggende by, og et populært område for friluftsliv året rundt. Her på 1350 moh. har mange av de store slagene i makedonsk historie funnet sted, og vi kommer til å se viktige symbol for folkets kamp for frihet. Byen er dessuten et sentrum for tradisjonene og kunsthåndverket til vlach-folket. Det kan nesten føles som å være i et utendørs museum når man rusler gjennom de brosteinsbelagte gatene omkranset av sjarmerende, fargerike hus. Området er kjent for sine smakfulle tradisjoner i matveien, og vi sørger for å nyte både disse og den vakre naturen rundt Krushevosjøen.

 

Måltider inkludert i utflukt: lunsj og middag

Prilep & vingårder

Byen Prilep er kjent som byen under Markos tårn, etter kong Marko, en av de store heltene i makedonsk historie. Vi besøker gamlebyen i Prilep med sitt skjeve klokketårn og trivelige, gamle marked. På vår vei videre kjører vi langs de økonomisk viktige tobakksplantasjene som omgir Prilep, før vi ankommer den største og eldste vingården i Nord-Makedonia. Her får vi både omvisning og en deilig lunsj med vinsmaking, før reisen fortsetter inn i hjertet av vinregionen hvor vi får tilbringe natten på en av de staselige vingårdene. Vi utforsker vinkjelleren og avslutter med en trivelig avskjedsmiddag.

 

Måltider inkludert i utflukt: lunsj og middag

Gracanica kloster & Pristina

På vår siste dag krysser vi grensen tilbake til Kosovo. Vi besøker det vakre serbisk-ortodokse Gracanica-klosteret som er oppført på UNESCOs verdensarvliste. Nær Pristina passerer vi også den historisk viktige Kosovosletten, kjent fra det store slaget i 1389, mens det er den nyere historien som preger Kosovos nyfødte hovedstad. Vi ser en by der arkitekturen er usammenhengende og mye ennå uferdig, men optimismen og den positive stemningen i byen tar vi med oss når vi setter kursen mot flyplassen og hjemreise til Norge.

 

Måltider inkludert i utflukt: lunsj

EN BEHAGELIG OG TRYGG FERIE

En viktig grunn til at våre turer har blitt så populære er utvilsomt Nyttig-guiden. Alle våre turer er ledet av våre egne, norsktalende guider. Hun eller han vil ta imot deg på flyplassen i Pristina, og lede de inkluderte utfluktene. Med audiosystemer (øretelefon og mottaker) kan du enkelt og tydelig høre hva guiden forteller under omvisninger og guidede byturer.

 

Alle Nyttig-guider fullfører årlig førstehjelpskurs i regi av Røde Kors, og er i tillegg utstyrte med hjertestartere. Før du reiser fra Norge og under oppholdet vil du bli oppdatert om hva som skjer gjennom hyggelige tekstmeldinger fra guiden. Skulle det være et nødstilfelle, har du alltid guidens nødnummer for hånden.

 

Ønsker du å vite mer om hotellene vi bruker i Nord-Makedonia, kan du lese litt om det her.

 

Kontakt oss gjerne på telefon 52704705 (mandagfredag, 818) eller send e-post til nytt@nyttig.no. Lyst til å lese mer om Nytt & Nyttig Reiser? Klikk her.

 

Se avreisedatoer eller bestill din tur her.

 

Vi tar forbehold om endringer/forbedringer av programmet.

Ring for påmelding eller spørsmål 52704705

Nytt & Nyttig AS

 fnr 965323538

Longhammarv 11

5536 Haugesund

Nord-Makedonia I trygge hender med norsk guide
Nord-Makedonia I trygge hender med norsk guide